• 3. veljače 2020.

Zlatna kuna za 2015. godinu

Harburg-Freudenberger iz Belišća, Altrad Limex iz Donjeg Miholjca i osječki Mono najbolje su tvrtke Osječko-baranjske županije za prošlu godinu. Njima su jučer u HGK Županijskoj komori Osijek, kao priznanje za ostvarene rezultate poslovanja, dodijeljene plakete Zlatna kuna.

Plaketa je to koju već tradicionalno za ostvarene rezultate poslovanja u prethodnoj godini dodjeljuje Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Osijek. Plaketa Zlatna kuna dodjeljuje se u tri kategorije, za velike, srednje i male tvrtke.

Harburg-Freudenberger treću godinu zaredom, a ukupno četvrti put, najbolje je poslovao u kategoriji velikih tvrtki. Altrad Limex u kategoriji srednjih, a informatička tvrtka Mono najbolja je u kategoriji malih tvrtki. I Mono je tako potvrdio prošlogodišnju “kunu”.

Bolni sektori – trgovina i građevina

– Sve ove tri tvrtke karakterizira veliki udjel izvoza u ostvarenim poslovnim rezultatima – rekao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK ŽK Osijek. On je uvodno, na temelju dostupnih pokazatelja, dao ocjenu poslovanja osječko-baranjskog gospodarstva za prošlu i početak ove godine. A evidentirani su – pozitivni pomaci.

– Dakle, riječ je o više o kvalitetnim pomacima nego o kvantiteti. Ostvaren je jedan zdraviji rast nego što je to bilo prošle godine kada su pozitivni rezultati ostvareni uglavnom kao rezultat svođenja rashodovnih strana poslovanja.

Ukupni prihodi i dobit ukupnog gospodarstva su oko 150 milijuna kuna u plusu, bilježimo pozitivno kretanje u prerađivačkoj industriji i prijevozu, rast investicija u dugotrajnu imovinu, dok bolne točke našeg lokalnog gospodarstva i dalje ostaju sektori trgovine i građevine – rekao je uvodno Kovačević.

Osječko-baranjsko gospodarstvo izvozno je orijentirano, dosegnuta je vrijednost od približno pet milijardi kuna, dok je uvoz jedva premašio dvije milijarde kune. Dakle, nikad pozitivniji skor. Kovačević je apostrofirao još jedan segment.

Izvukli se iz ralja nelikvidnosti

– Uspjeli smo se izvući iz ralja nelikvidnosti. Dok je ranije u OBŽ gospodarstvu bilo nelikvidnih 1500 tvrtki s iznosom od 1,5 milijardi kuna, što je činilo gotovo deset posto nenaplativih potraživanja na razini države, sada smo pali na svega 1,5 posto u ukupnim omjerima, odnosno na iznos od 200 milijuna kuna. Dakle, ovaj problem gotovo da više ne ugrožava osječko-baranjsko gospodarstvo – naglasio je Kovačević.

Evidentno je da postoji rast lokalnog gospodarstva, no on je spor i nedovoljan. Otežavajuća okolnost je i to što smo ostali bez deset tisuća radno aktivnog stanovništva.

– Sada je naše gospodarstvo na razini ostvarenih prihoda između 24 i 25 milijardi kuna. No, tek kad dosegnemo iznos od 28 milijardi, a tako je bilo prije kriznih godina, moći ćemo se ponovno nadati i brojci od sto tisuća zaposlenih – priželjkuje Kovačević.

Pozdrave dobitnicima uputili su prigodnim riječima i Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, te Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Zlatne kune primili su Darko Kovač u ime Harburg-Freudenbergera, Josip Markovac, direktor Altrad Limexa i Denis Sušac, direktor tvrtke Mono.

U ime nagrađenih, domaćinima se obratio Kovač, koji je pak lauretima poželio da i u ovoj poslovnoj godini budu bar jednako uspješni kao i u prošloj godini.

Zatvori izbornik
Skip to content